Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

17/2016

Minulý týden, pár hodin po maturitním večírku jsem se sbalil a odjel na Vltavu. Konečně jsem zažil ten pocit „jet vodu“.

Parta, ve které jsem prožíval dospívání, začala jezdit, až když jsem byl na vejšce. A pak jsem se různě vymlouval – malé děti, velké děti, moc práce. Takže nakonec jsem vsedl do kánoe a projel svou první šlajsnu až po pětačtyřicítce. (Nepočítám Jizeru od Malé Skály do Dolánek).

A přemýšlím, jestli do toho ještě někdy půjdu. Minulý víkend totiž vyšlo mnoho věcí. Bylo ideální počasí, ale kempy přitom byly poloprázdné. Viděl jsem loni, jak to na Vltavě vypadá v sezóně. Tisíce lidí, řada z nich pod vlivem a bez zábran. Také nevím, jestli může být nějaká řeka hezčí než Vltava – kláštery, strmé svahy, hrady, Krumlov, stánky s občerstvením. Ale jo, minimálně Ploučnici bych si chtěl někdy sjet. Snad teď nebudu hledat výmluvy dalších dvacet let.

Jdu mrknout, co bylo v materiálech na středeční zasedání zastupitelů.

Zastupitelé zřejmě delegovali místostarostku Alenu Šafránkovou na valnou hromadu Severočeské vodárenské společnosti. Původně pozvaná starostka má v době konání akce dovolenou. Schvalovala se rovněž Koncepce rozvoje sociálních služeb se zaměřením na služby sociální prevence.

O dotace v oblasti cestovního ruchu moc velký zájem asi nebyl. Město vyčlenilo 120 tisíc korun. Dorazila však jen jedna žádost o pět tisíc. Žádost podal KŽC Doprava na zajištění jízd historického autobusu po zrušené železniční trati z České Lípy přes Nový Oldřichov do Kamenického Šenova.

Podobně dopadla podpora talentovaných dětí. Vyčleněno bylo 150 tisíc, žádost podali však jen dvoje rodiče - požadovali celkem 17 tisíc. Jsem zvědav na zápis, abych zjistil, jak dopadla individuální žádost o dotaci ze strany Vlastivědného muzea a galerie. Muzeum požádalo o půl milionu. Zastupitelka Petra Chocová byla skromnější, ta požádala o sto tisíc na výdaje spojené se sportovní činností v roce 2016. V informačních materiálech se mimo jiné objevila odpověď na dotaz Zdeňka Ježáka. Ptal se vedení města, kdo povolil ve městě výstavu na téma potraty.

Odpověď:

„Petiční výstavu proti potratům realizovalo sdružení Stop genocidě pod vedením předsedy sdružení Janem Vránou v dubnu 2016. Provokativní bannery se objevily v Sokolské ulici a před OD Andy. Toto shromáždění bylo dle zákona řádně oznámeno českolipskému městskému úřadu." Česká Lípa se striktně distancuje od kampaně sdružení Stop genocidě, avšak když příslušní úředníci pečlivě zkoumali, zda je možné toto shromáždění kvůli jeho obsahu, umístění bannerů a zkušenostem z minulosti zakázat. Zjistili, že bohužel neexistuje jediné zákonné ustanovení, podle kterého by byl českolipský městský úřad schopen toto shromáždění tak, jak bylo oznámeno, zakázat. Se shromážděním tak nelze nyní dělat vůbec nic.“

Zažil jsem je, když se nám minule nastěhovali před školu. Agresivně obtěžovali mě i studenty, včetně těch nejmladších. Diskuse o potratech je pro mě stejně legitimní jako třeba ta o migrantech. Ale stejně jako v případě migrantů mi vadí ta agresivita, ten patent na jediné správné řešení. Kdysi jsem psal práci, která se problematiky potratů týkala. Z výzkumu vyplývá, jaké trauma si většina žen po potratu nese. Včetně případů, kdy k potratu dojde i z jiných důvodů než, řekněme, sociálních. Jan Vrána a podobní pomatenci diskusi rozhodně nepomáhají, jen traumatizují ty dívky, které jednou budou muset problém řešit. Není mi na zvracení z obrázků, ale z těch lidí, kteří je prezentují.

Snad nepovažují za své zásluhy, že počet potratů za posledních dvacet let výrazně klesl. Škoda, že mi nechtěli odpovědět, kolik dětí už vychovali.

Co nás na Českolipsku čeká příští týden? Zejména Všudybud. Včera byl konečně zveřejněn časový rozvrh – zde.  

V úterý se v Bazilice uskuteční benefiční koncert Ivy Bittové. Ve středu se v novoborském kině odehraje divadelní představení s názvem Jo, není to jednoduché. V hlavních rolích Jiří Langmajer a Adéla Gondíková.

Komentáře

Re: 17/2016

Něco k výstavě "potraty". Vedení nám tak trochu zalhalo. Pokud by opravdu "příslušní úředníci pečlivě zkoumali", našli by rok starý nález Ústavního soudu (nález 164/15 - zájemcům mohu poslat). Ve velké zkratce - v Chrastavě tuto akci nepovolili, spolek Stop Genocidě se odvolal a Ústavní soud ČR se města nakonec zastal.
Příště se tedy podobná akce na místech, kde se kolemjdoucí (hlavně děti) nemohou vyhnout pohledu na opravdu strašné obrázky, NEMUSÍ konat - pokud město bude doopravdy pečlivě pracovat.

Nahoru

Re: 17/2016

Výstavu "Potraty" jsem si u Prioru náhodou ze zvědavosti, když už jsem šel kolem, tedy aniž bych věděl o co jde, prohlédl. A mohu se jen zastat pořadatelů, že alespoň v době, co jsem tam byl, nepouštěli, tedy víceméně odháněli děti, že to není určeno pro ně. Jinak osobně mi to nějak nevadilo, máme tu demokracii, takže pokud se někdo realizuje zrovna tímto způsobem, je to vcelku jeho věc. No a téma dotace. No podle mě, zase celkově špatně uchopené. Pár lidiček, kteří o této možnosti věděli, tak dostane pár tisícovek, protože si asi ze slušnosti báli o víc říct a kdo se nebál a napálil to, tak nakonec dostane statisíce....Tak třeba slečna zastupitelka Chocová....No raději to nebudu více rozvíjet.

Nahoru

Re: 17/2016

Milý pane Vendelíne.. možná, kdybyste se malinko více zajímal o některé věci do hloubky, věděl byste, jaké jsou mé náklady na přípravu a také kolik jsem na přípravu dostala v loňském roce, v roce 2014, 2013, 2012, ..... Myslím, že zde vůbec nehraje žádnou roli, zda jsem nebo nejsem zastupitelka. Letos se tyto dotace schvalovaly trošku jinak, než v letech předešlých a vsadím se, že kdyby to bylo postaru, nikdo by se neohradil jako v letech minulých, protože by to nebylo takto viditelné, jako samostatný bod na zastupitelstvu. Jinak doufám, že i tak mi ale fandíte. ;) Děkuji a přeji hezký den... P. Ch.

Nahoru

Re: 17/2016

S onou "výstavou" je to trochu složitější. Nelze aplikovat rozhodnutí (nález) Ústavního soudu čistě mechanicky na jakýkoliv zdánlivě obdobný případ. Konkrétněji: Chrastava, základní škola na náměstí, výstava plánována cca 40 metrů od ní, přes náměstí děti chodí (musí chodit) nejen do a ze školy, ale také na obědy ...; Česká Lípa - Sokolská ulice + prostranství před OD Andy, nejbližší ZŠ cca 500 metrů, další možnosti cesty (obejití) ... Ale výborně vybrané místo z hlediska frekvence procházejících.
Navíc organizátoři (skupina náboženských fundamentalistů a fanatiků) těchto akcí používají systém "dvojpáčka" - shromáždění nejen ohlašují podle zákona č. 84/1990 Sb. v platném znění, ale zároveň sbírají podpisy pod petici - takovou činnost, která může spočívat i v umístění petičních listin na stolky, v jejich doprovázení transparenty a pod., není třeba předem hlásit.
I já jsem ale názoru, že MěÚ mohl vyvinout více snahy a zároveň sebrat více odvahy k zásahu proti této akci.

Nahoru