3/2010

Verze pro tisk |

Zemanovci předvedli, co je to populismus a demagogie. Pro sníh do nížiny. Jak se lyžuje v Podluží? Kulturně bude následující týden poněkud chudší.

I naše městečko poctil návštěvou Miloš Zeman, aby představil své nové seskupení s názvem Strana práv občanů (s podtitulem Zemanovci). Do Jiráskova divadla, kde se sešel s asi třiceti Českolipany, s sebou přivedl několik hostů. V okamžiku, kdy jsem přišel (na poslední půlhodinu), jeden z nich vysvětloval občanům, jak je to s tou korunou a eurem. Na pranýř si vzal Anglii, která prý kdysi měla nejsilnější měnu, ale dnes je libra slabší než euro. S dikcí komunistického ideologa popisoval, jak v Anglii není žádný průmysl, ani automobilový. „Znáte nějaký anglický výrobek?“ zeptal se publika. 
„Třeba whisky,“ pokusil se o vtip Miloš Zeman, ale jeden z hostů mu oponoval, že jde o produkt skotský.
Schválně jsem si ve statistikách vyhledal, kolik aut se ve Velké Británii vyrobilo v minulých dvou letech. V roce 2008 1 446 619 a loni 926 358. Přes hrozivý, skoro čtyřicetiprocentní propad to určitě není zanedbatelné číslo.
A takto nějak svými moudry pánové oblbovali publikum skoro hodinu a půl, aby pak ty nejvěrnější pozvali do salónku na chlebíčky. Vše jen čirý populismus. Navíc se na Zemana jako na sněhovou kouli nabalují zkrachovalci z celé levé strany politického spektra, od bývalých činovníků SSM přes přeběhlické poslance po regionální exoty. V Praze se včera sice chlubili, že k Zemanovcům se hlásí i mladí lidé. Jako příklad má sloužit Vladimír Hönig, šéf pražské buňky. Jenže i on přes svých dvacet sedm let už stačil čtyři roky kopat za sociální demokracii. Platí to samé jako o TOP 09: nová krev nepřitéká. A když ano, slouží jen jako zástěrka pro protřelé funkcionáře.
Jak čtenáři opakovaně napsali v diskusích a hydeparku: Vzniká nám tu nový bordel se starými prostitutkami (oni to teda napsali jadrněji).
Zde si českolipské vystoupení Zemanovců můžete ještě jednou přehrát na videu:


Včera jsem opět cestoval za babičkou do LDN v Českém Brodu. Ve středních Čechách jsem žil osmnáct let, ale tolik sněhu jsem tam snad nikdy neviděl. Pokud si myslíme, že zde máme kalamitu, tak nevíme, jak taková věc vůbec vypadá. Přímo v  centru Brodu odklízely sníh buldozery, na zahradě mých rodičů leží skoro půlmetr (a to už týden nesněžilo). Co se týká situace v České Lípě, nechci být kritický. Věřím tomu, že město dělá, co může. Silnice byly protaženy chvíli po nadílce, horší je situace s chodníky. Mně osobně nevadí brodit se sněhem, ale neumím si představit, jak si nákupy či lékaře celý týden obstarávali senioři. Chtěli jsme manželčině babičce najít kontakt na senior taxi, které vídáme v ulicích Lípy, ale na stránkách města či příspěvkové organizace Sociální služby ČL nic anebo někde schované. A hned tu máme téma :o).


Jiný kulturní program než Zemana jsem tento týden nestihl.  Radost mi dělal jen zimní geocaching, i když díky sněhu nebyla úspěšnost taková, jakou bych si představoval. Kam za kulturou příští týden? No nic moc. Kromě filmů, které jsem již viděl – Avatar v Novém Boru a 3 sezony v Pekle ve Stráži – vám toho moc nabídnout nemohu. Vlajku kultury aspoň trochu drží klub Progres, který na pátek pozval hodně alternativní muzikanty:  Evelynne, Shogun Tokugawa, Birds and Wolves. Akce má na facebooku už 76 potvrzených hostů a skoro dvě stě nerozhodných. Do Boru ve středu 20. zavítá bývalý pianista kapely Krausberry říkající si nyní Raven.


Na závěr dvě videa. První je z dnešní sjezdovky v Horním Podluží, druhé ze školního kola chemické olympiády na naší škole.

 

Nahoru