11/2010

Verze pro tisk |

Kdo a kolik dostal od města na sport? Zastupitelé si na raut připlatí po stovce. Rusové na Čechy vzpomínají v dobrém. V pátek na Čankišou nebo Fru Fru? Bude se vaše dítě učit anglicky už od tří měsíců? Sledujte přílet čápů.

 

Pokračuji ještě v prozkoumávání zápisu z minulého jednání zastupitelů. Jako bod 12 se schvalovaly sportovní granty. Celkem se rozdalo takřka osm a půl milionu. Kluby a další subjekty samozřejmě požadovaly daleko více. Na samotnou činnost dostala nejvíce TJ Lokomotiva Česká Lípa (1 milion a 57 tisíc), pomyslné druhé místo obsadil Arsenal Česká Lípa (874 tisíc), bronz má Hokejový klub Kohoutů (576 tisíc). Například Znamenáčkův Sport Relax obdržel 370 tisíc korun, atleti 201 tisíc. Díky zimnímu stadionu vznikl i oddíl krasobruslení SK Kraso, který se v první sezóně musí spokojit s příspěvkem 7 tisíc korun.
Dále dostávají sportovní kluby příspěvek na účast na sportovních akcích či sportovní akce pořádané na území města. Přestože subjekty požadovaly celkem 409 tisíc korun, dostaly jen 80 tisíc.
Některé kolektivy, které skutečně reprezentují Českou Lípu, získávají i cílenou podporu. Takto si například volejbalisté přijdou na 75 tisíc, extraligové atletky na čtvrt milionu, fotbalisté Arsenalu na 850 tisíc a HC Česká Lípa na 700 tisíc korun.
Individuální sportovci byli podpořeni jen dva - střelec Luboš Opelka dostane 40 tisíc korun a Petra Chocová 100 tisíc (místo požadovaných dvou set).

Leckdo bude opět namítat, proč si tělocvik nehradí každý ze svého. Podle mě je sport stále tou nejlepší prevencí sociálně patologického jednání mládeže. Na pravidelný režim tréninků přivyklí puberťáci jsou pro společnost většinou v budoucnu větším přínosem, než bezprizorní jedinci potulující se parkem s krabicí vína v ruce (a že jich tam třeba minulou neděli zase bylo).

Co se týká systému rozdělování, nadmíru se mi líbí. Rozdělení sportů do kategorií, kritéria, transparentnost. Každý může v zápisu vidět, kolik kdo požadoval, na co a kolik dostal. Minimum zákulisních šachů. Granty zastupitelé schválili sílou dvaceti hlasů.

V rámci interpelací vystoupil Oldřich Panc s návrhem usnesení, které ukládá starostce předložit na příštím jednání zastupitelstva opatření, která povedou k omezení spejerství.

Během "různého" se Tomáš Vlček vymezil vůči článku v Mladé frontě Dnes s titulkem Nezákonné zvláštní školy...  Mimo jiné řekl: "Město Česká Lípa tuto instituci zřizuje, je nutné sdělil, že je značně manipulativní, nekorektní vůči ředitelům, pedagogům těchto institucí i k pedagogicko -  psychologickým poradnám. Včera jsem navštívil parlament, takovými představami trpí někteří představitelé vlády a některých neziskových institucí, tím ovlivňují veřejné mínění.  Trpí tím i studenti z různých fakult a přál bych jim, aby si zkusili aspoň 10 minut učit v této škole." 

V závěru také starostka prozradila, že zastupitelům byla předložena dohoda, podle níž jim bude z odměn sražena stokoruna na raut.

Takřka každodenně čile komunikuji s Rusem Jurijem, o kterém jsem psal v deníku před třemi týdny. Už se kontaktoval s dívkou, kterou hledal. Také se mi ozvali novináři ze dvou médií, že by na něj chtěli kontakt, který by využili v souvislosti s výročím dvaceti let odchodu Rudé armády z Československa. Mezi zájemci o kontakt je i jeden filmař. Musím přiznat, že i mě toto téma nadchlo. Vidím nyní celý problém i z druhé strany. Jurij sám se mě ptal, jestli ho nevnímám nějak špatně, když byl vlastně okupant. Zaujaly mě ruské weby, na něž mi poslal odkazy. Rusové, kteří zde sloužili, si na nich vyměňují fotky z té doby i ze současnosti, pokud se zde třeba zase po letech ocitli. Jejich vzpomínky jsou většinou hodně srdečné. Se nedivím -  v úterý Jurij psal, že mají minus čtyřicet, ale že se to snad během dne zvedne na přijatelných třicet. To asi opravdu s láskou vzpomíná na svůj opravárenský závod u Mimoně, v němž mohl i v zimě pracovat bez rukavic.

Zde a zde najdete stránky ruských vojáků sloužících v Československu. Pokud se vyznáte v azbuce, nebudete mít problém najít fotografie Hradčan či Zákup. Na jednom ze sajtů je i odkaz na českolipskou městskou webkameru :o).

V Městských novinách mě zaujal článek o otevření výukového centra Helen Doron Early English. Co si myslíte vy o možnosti nechat své dítě učit anglicky od tří měsíců? Já jsem trochu skeptik a v první chvíli jsem si myslel, že jde jen o další možnost, jak vytáhnout z ambiciózních rodičů peníze. Mé děti ve třech měsících jen řvaly, kadily a pily mateřské mléko. Chápu, že jazykové centrum se vytváří od nejútlejšího věku, ale jak zajistit, aby angličtina na dítě působila opravdu efektivně? Máte někdo s podobnou metodou zkušenost? Zde odkaz na stránky centra.

Co dělat příští týden? Třeba v úterý můžete ve Vinotéce v Zámecké ochutnat vína z Valtic, která představí sám majitel jednoho z vinařství. Ve středu do Boru zavítá písničkář Jaroslav Hutka. V České Lípě bude v rámci Projektu  100 promítnut film Vtáčkovia, siroty a blázni (v Boru o den později). Pátek je hodně alternativní - v Boru vystoupí se svým jazykem čanki Čankišou, do Progresu z jihu Moravy zavítá skupina Fru Fru. Milovníky ostrovních balad potěší Věra Klásková v Navrátilově sále. A to ještě můžeme jít na premiéru Čechova v podání Divadelního klubu Jirásek. Pátek je fakt nářez.

Kdo dává před kulturou přednost vycházkám do přírody, ocení možnost sledovat příchod jara pomocí příletu jednotlivých druhů stěhovavých ptáků. Prvního března byl zahájen celoevropský projekt česky nazvaný Jaro ožívá. V jeho rámci se můžeme my všichni zapojit do sledování čtyř ptačích druhů. Pomocí jednoduchého formuláře můžeme zaznamenat přílet čápů, vlaštovek, rorýsů a kukaček. Zároveň můžeme on-line sledovat, jak se tyto ptačí druhy postupně šíří Evropou a jak se tak přibližuje jaro k nám. Už i z Čech je hlášeno několik přilétnuvších čápů. Vše je perfektně zvládnuto graficky, ve všech evropských jazykových mutacích (zapojeno je celkem třicet států). Určitě si to užijete - jak na netu, tak v terénu. Zde je odkaz na stránky: http://www.springalive.net/

 

Nahoru